2013. április 7., vasárnap

Jungfer függőlámpa restaurálása












Nagyméretű kovácsoltvas függőlámpa. Típusát tekintve petróleumlámpa, Jungfer Gyula műhelyében készült, a XIX. század végén. Neoreneszánsz stílusban készítették, helyenként klasszicista jegyeket magán hordozó levelekkel díszítve.

Méretek:
Magasság: 1710mm
Abroncs Ø : 440mm 
Őrzés helye: Iparművészeti Múzeum, Ötvös Osztály
Témavezető: T. Bruder Katalin
Restaurálást végezte: Bartos Mihály

"...Az eredeti darab segítségével meghatároztam a szárak szükséges hosszát- a csigán, egy vékony drótot végigfektettem, majd azt kiegyengetve könnyen lemérhettem a csiga tényleges hosszát. A szárakat a megfelelő mértékben elvékonyítottam, s csigavonalbanfeltekertem mindkét oldalon. A kiegészítéshez ugyan nem volt szükség egy teljesen új elemre, azonban így elkészítve sokkal pontosabban beállítható a hiányzó rész íve. Az elkészült kiegészítést a megfelelő méretre vágtam, és a helyére hegesztettem.

Funkcióval nem bíró, ám esztétikailag jelentős kiegészítés a középső abroncs tetején elhelyezett, háromszögeket formázó díszítőelemek pótlása. Eredetileg három ilyen helyezkedett el az abroncson, ezek közül egy teljesen elveszett, egy másikról néhány kisebb elem letörött.
A hiányzó díszen érdemes elkülöníteni kétféle gyártási technológiát. Az egyik a vázelemek legyártása hagyományos kovácsolt kivitelben, illetve a másik a vázon elhelyezett lemezből domborított levelek elkészítése. Mindkét műveletsorhoz teljesen speciális szerszám készleteket kellett gyártani, mert a megmunkálandó anyagok keresztmetszete és vastagsága igen kicsi (0.5mm vastag lemez, 3.2mm, vagy kisebb átmérőjű pálca).

A kiegészítés legyártását a vázszerkezet kiszerkesztésével kezdtem, majd a tervek alapján az egyes elemeket lekovácsoltam. A legbonyolultabb feladatot a vékony pálcák hasítása és egymásba fűzése jelentette.

A díszítőelem középvonalában egy tengely található, melyet eredetileg esztergálással alakítottak ki. A kiegészítést előkovácsoltam, majd a megfelelő formára reszeltem. A felső végére lemezből kialakított virágfej került, melyet szegecseléssel rögzítettem.
A vázon elhelyezkedő leveleket az eredeti darabok alapján kiszerkesztettem. A síkbeli vetületük megállapításához szükséges méreteket egy vékony cérna segítségével mértem le. A rajzokból sablonokat készítettem, majd a vaslemezre átjelölve kifűrészeltem azokat. Az így kapott formákat hidegen beereztem, majd ólomtömbön és néhány acél szerszámon a megfelelő formára alakítottam..."














Ez a függőlámpa volt 2011-ben az MNM emeltszintű fém-szakrestaurátor tanfolyamon a diplomamunkám. Az idézett szövegrész a  restaurálási dokumentációmból vett szemelvény.

Ez úton is köszönetet mondok Bakonyi Eszternek kitartó segítségéért a dolgozat elkészültéhez és Jeges András mesteremnek, akitől a kovácsszakma és a fémrestaurálás alapjait tanultam.