2015. március 12., csütörtök

Bramah lakat javítása



Közepes méretű "BRAMAH" rendszerű lakat javítása (XIX. század vége XX. század eleje.) A meglévő kulcs ellenére sem volt nyitható a lakat. A meglévő 6 db őrlemez akasztó mindegyike sérült volt, így a kulcs nem a megfelelő helyre tolta őket, ami által a zárhenger nem tudott elfordulni. A másik jelentős probléma az őrlemezek mozgását szabályozó spirálrugó törése volt. Miután ezt is orvosoltam, a lakat újra összeszerelhető állapotba került. A lakat újra megbízható, finom járású.








Mérleg














Kisméretű kovácsolt kézi mérleg, középkori pénzváltó mérlegek formavilágát választottam alapjául. Nyers kovácsolt kivitel. A mérlegtányérokat vékony bőrszíj köti össze a mérlegkarokkal. A karok fesztávja: 250mm

Népi Iparművészeti Bírálóbizottság által zsűrizve, HB.



Kísérleti rekonstrukció



XV. századi erszény rekonstrukció. Kodexek rajzai, korabeli festmények és múzeumi leletek alapján lett megtervezve. Típusát tekintve bújtatott, duplarámás erszény, mind női, mind férfiviselet része lehet. Az erszény teste növényi cserzett kecskebőrből lett elkészítve. A ráma minden alkatrésze kovácsolással érte el végső formáját.
A Népi iparművészeti birálóbizottság által zsűrizett tárgy, HA besorolás.